Tuinvereniging Spoorzicht presenteert Aangepast Tuinieren

23 mei 2019

Tuinvereniging Spoorzicht te Alphen aan den Rijn biedt tuinders met een beperking de mogelijkheid om hun tuinhobby te beoefenen. Op het terrein van de vereniging aan het Rietveldsepad zijn daarvoor vier speciale bakken op hoogte gereed gemaakt. Zaterdag 18 mei om 10.00 uur vindt de opening van Aangepast Tuinieren plaats door wethouder Han de Jager.

Dit voorjaar is er door een groep vrijwilligers van Tuinvereniging Spoorzicht hard gewerkt om bakken te realiseren, die mensen met een beperking in staat stellen een eigen tuintje met groente te onderhouden en hun tuinhobby te (blijven) beoefenen. Onder de naam Aangepast Tuinieren stelt de vereniging vier bakken van 2 bij 5 meter beschikbaar, die met goede grond zijn gevuld en direct in gebruik te nemen. De vier bakken staan op een onderstel met een hoogte van 71 centimeter op een mooi betegeld plateau, waardoor de tuinder niet hoeft bukken en er gemakkelijk met een scootmobiel bij kan. Tevens staat dichtbij een waterpomp, zodat in geval van droogte moeiteloos water is op te pompen. Het plateau voor Aangepast Tuinieren ligt vooraan bij de parkeerplaats en is direct bereikbaar. Op zaterdag 18 mei om 10.00 uur vindt de opening plaats door wethouder Han de Jager in aanwezigheid van wethouder Leo Maat en mevrouw Yvonne Bakker van de afdeling Vastgoedmanagement.

Volgens voorzitter Rob Brederode van Tuinvereniging Spoorzicht is tuinieren een hobby die mensen gezond houdt en veel sociale contacten oplevert. “Wij hopen dat wij met ons project Aangepast Tuinieren mensen een plezier kunnen doen die anders nooit op het idee van een eigen tuintje in de natuur zouden komen. Uit onderzoek is gebleken dat ouderen langer gezond blijven als ze actief blijven door zelf te tuinieren en verse en gezonde groenten kweken. Door in de natuur te werken met de vele vogels brengt een mens echt tot rust. Ook voelen mensen zich minder eenzaam vanwege de vele sociale contacten op onze vereniging. Wij hebben gelukkig veel leden die voor elkaar klaar staan en een handje helpen.”

Henk Voskuilen, secretaris van Tuinvereniging Spoorzicht, is onder de indruk van het enthousiasme van een kleine groep leden die dit project heeft uitgevoerd. “Door de enorme inzet van onze vaste dinsdagochtendploeg is Aangepast Tuinieren in korte tijd gerealiseerd. Ik ben enorm trots op de saamhorigheid en het sociaal gevoel van onze leden die met veel energie dit project hebben neergezet. Hierdoor kunnen wij Alphenaren met een beperking toch een mogelijkheid bieden om te tuinieren.”

Tuinvereniging Spoorzicht heeft ook nog enkele gewone tuinen vrij, vanaf 85 tot 200 vierkante meter. Meer informatie kunt u krijgen via het secretariaat (secretariaat@tuinverenigingspoorzicht.nl).

Over Tuinvereniging Spoorzicht

Tuinvereniging Spoorzicht in de gemeente Alphen aan den Rijn bestaat sinds 1981 en heeft twee tuincomplexen in beheer, waarvan het grootste aan het Rietveldsepad 2a ligt. Enthousiaste leden telen daar op 180 tuinen hun groente, fruit en bloemen. Tuinvereniging Spoorzicht is een actieve vereniging met een gezellig clubhuis, waarin voor en door de leden activiteiten worden georganiseerd zoals Stekjesdag, de jaarlijkse barbeque en klaverjas- en sjoelavonden. Eind 2018 heeft de vereniging met de gemeente Alphen aan den Rijn een huurovereenkomst voor tien jaar ondertekend.